26 Aug

Gezond en fit blijven

Gezondheid en fit blijven krijgt steeds meer aandacht binnen de maatschappij. Door de groei van het aantal mensen dat een zittend beroep uitoefent, wordt er steeds meer in de vrije tijd gesport. Mensen die zware lichamelijk arbeid verrichten zoals bouwvakkers, hoveniers en verpleegkundige zie je veel minder in de sportschool omdat deze tijdens hun werk al voldoende lichaamsbeweging krijgen. Sporten is voor zowel het lichaam als de geest gezond.

Het belang van lichaamsbeweging

Om de spieren te trainen en overgewicht te voorkomen is voldoende lichaamsbeweging van cruciaal belang. Spieren die niet of nauwelijks gebruikt worden, zullen na verloop van tijd slap worden wat nog minder beweging in de hand werkt. Door regelmatig te bewegen blijft het lichaam langer fit en gezond. In de westerse maatschappij waar mensen eerder stoppen met werken zie je dat het verouderingsproces sneller gaat wanneer iemand hele dagen in de stoel zit. De bloeddoorstroming verslechterd wat weer allerlei ander complicaties met zich mee kan brengen van koude ledematen tot schade aan weefsel en organen. Bewegen is dus voor het hele lichaam goed en dit kan op diverse manieren die niet allemaal heel vermoeiend hoeven te zijn.

Naast het feit dat beweging goed is voor het lichaam is het ook goed voor de geest. Lichamelijke inspanning levert energie op mits het in een goede balans gebeurd. Er stroomt adrenaline door het lijf en dat zorgt weer voor een ontspannen geest. Tevens leveren lichamelijke prestaties een voldaan gevoel op.

Een goed evenwicht

Om zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid te bevorderen is een goed evenwicht in beweging en ontspanning erg belangrijk. Daarnaast speelt ook voeding uiteraard een grote rol hierbij.

Nadat je flink hebt gesport is het leuk om jezelf te verwennen met een ontspanningsactiviteit. Dit kan door een boek te lezen, een gokje wagen via LiveStream Unibet of een mooie film te kijken. Hierdoor komt zowel je vermoeide lichaam als je geest weer tot rust.

De grootste kans op succes in het vinden van dit evenwicht begint bij het vinden van een sport die bij je past. Want als sporten een kwelling wordt, zal het binnen afzienbare tijd een ontzettende last worden. Daarom is het zinvol om uitgebreid de tijd te nemen om te onderzoeken waarmee je niet alleen beweegt om gezond te blijven, maar waar je ook plezier aan beleeft. Bij de meeste sporten is het mogelijk om een proefles te volgen en dit kun je bij verschillende sporten doen om ze met elkaar te vergelijken. Voor veel mensen is het erg stimulerend om samen te sporten in clubverband of met vrienden. Wanneer je binnen je sociale netwerk rondvraagt kom je altijd wel iemand tegen die ook wil gaan sporten en kun je voorstellen om dit samen te gaan doen. Op deze manier zijn er al heel wat wandel- en joggersclubjes ontstaan.