20 Jun

Cardio of krachttraining?

Veel mensen besluiten om naar het fitnesscentrum te gaan als ze willen afvallen of een mooier gevormd lijf willen hebben. Er goed uitzien is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Zeker met de huidige social media kanalen waar we massaal onze beste foto’s op zetten lijkt het soms belangrijk dat we in de buurt van perfectie komen. Zeker na de feestdagen of de zomervakantie schort het daar nog wel een aan, dus hup… waar wacht je nog op. Heb je een personal trainer? Dan roept hij waarschijnlijk: ‘Weg met die vette pens!’ terwijl hij je laat zweten.

Verantwoorde resultaten behalen

Vooral bij jongeren speelt het uiterlijk een grote rol. Niet alleen meisjes, maar ook jongens willen graag een ‘sixpack’ hebben. Dat is prima maar dit moet wel bewerkstelligd worden met begeleiding. Zomaar met krachttraining aan de slag gaan op het fitnesscentrum zonder precies te weten wat de juiste manier is, is niet verstandig. Ze kunnen zich beter laten begeleiden om een optimaal en verantwoord resultaat te behalen.

Conditie of spieren verbeteren

Op het fitnesscentrum kun je twee verschillende trainingen doen, namelijk cardio- en krachttraining. Cardiotraining staat voor cardiovasculaire training wat een duursport is waarmee je jouw conditie kunt verbeteren. Tijdens cardiotraining voer je de oefeningen langdurig uit met een redelijke intensiteit. Krachttraining is weer een ander verhaal, hier ligt de focus meer op de spieren. Door steeds zwaarder te trainen, bouw je ook steeds meer spiermassa op. De totale oefening duurt korter en is niet constant voor een bepaalde periode achter elkaar.

Cardiotraining

Cardiotraining wordt meestal ingezet om af te vallen. Doordat je intensiever aan het bewegen bent en een langere tijd achter elkaar, verbrand je ook meer energie. Doordat je lichaam energie verbruikt, wordt ook het proces van vetverbranding in werking gezet. Natuurlijk helpt het niet als je volop aan cardiotraining doet maar al je verbruikte energie aanvult met extra calorieën. Dan val je niet af. Sterker nog, als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je zelfs aan. Je conditie verbeterd wel en je hart- en bloedvaten worden sterker en gezonder.

Krachttraining

Ook krachttraining wordt wel ingezet om af te vallen. Ook al verbrand je tijdens het trainen minder calorieën, je hebt hier wel de naverbranding. Dit komt omdat trainen met gewichten een lichte schade aan de spieren aanbrengt. Deze spieren moeten herstellen en dat kost energie. Tot twee dagen na de training blijf je calorieën verbranden. Ook de spiermassa die je kweekt is goed voor de vetverbranding. Spieren zijn namelijk goede calorie-verbranders. Krachttraining is ook gezond. Je lichaam wordt minder blessuregevoelig omdat alles sterker wordt.

De perfecte combinatie

Beide trainingen zijn dus gezond maar overdrijf niet. Krachtsporters die afvallen verliezen ook daadwerkelijk vet. Cardiotrainingen laten je ook vet verliezen, maar ook spiermassa. Wil je er niet ‘kwabbig’ uitzien als je afgevallen bent, dan is het verstandig om cardio met krachttraining te combineren.