Squash werd in 1934 in Nederland geïntroduceerd doordat J. Fentener van Vlissingen in Utrecht de eerste squashbaan oprichtte. Hierna werden er meer squashbanen gebouwd, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In 1938 werd ook de Squash Bond Nederland opgericht die in eerste instantie nog de Nederlandse Squash Racket Bond heette. De Tweede Wereldoorlog gooide eigenlijk roet in het eten voor de ontluikende sport. In 1973 werd het squashen weer opgepakt doordat de Haagse banen opnieuw werden geopend. Daarna ging het hard en zijn er inmiddels in Nederland talloze squashbanen en squashcentra te vinden.
Het tempo ligt hoog
Squashen wordt ook weleens een ‘managers sport’ genoemd wat zeker niet wil zeggen dat squash een elitesport is. Het wordt zelfs beoefend door brede lagen uit de Nederlandse samenleving. Squashen is gewoon een heerlijk sport om even helemaal je hoofd leeg te maken en het spannende wedstrijdelement zorgt voor een sportieve verslaving. Squashen is een racketspel wat misschien een beetje vergelijkbaar is met tennis. Het wordt meestal door twee personen in een speciale squashruimte gespeeld. De spelers staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar en maken tijdens het spel gebruik van de muren. Er wordt gespeeld met een klein zacht balletjes wat tegen de muren moet worden geslagen voordat de tegenstander de bal terug mag slaan. Dit gaat vaak gepaard met een behoorlijk hoog tempo waardoor enige conditie wel noodzakelijk is.
Welke bal en welk racket?
Het speelveld van de squashbaan bestaat uit muren en heeft een vloeroppervlakte van 6,40 bij 9,75 meter. De achterwand is meestal van glas. Op de muren en de vloer zijn lijnen geschilderd die van belang zijn voor de spelregels. Je speelt met een speciaal squashracket die er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen zijn. Het gewicht van het racket speelt een belangrijke rol. Hoe zwaarder het racket, hoe meer kracht. Hoe lichter het racket, hoe meer controle je over het racket hebt. Ook de verdeling van het gewicht van het racket is belangrijk. Ook wat de squashballetjes betreft zijn er verschillende opties. De ene bal stuitert meer dan de andere. Aan de stippen op de bal kun je zien welk type bal het is. De zwarte ‘Pro’ bal heeft bijvoorbeeld twee gele stippen, dit is ook de officiële bal van de World Squash Federation. Dan is er nog de ‘Competition’ zwarte bal met één gele stip. Eigenlijk een beetje dezelfde bal als de Pro alleen deze bal stuitert meer. Dan is er nog het type ‘Progress’ en ‘Max’, ballen die iets groter zijn en ook meer stuiteren. Deze twee typen zijn prima ballen voor de beginner, lekker snel en ze stuiteren goed.
De puntentelling
Sinds april 2009 is er een nieuwe puntentelling, namelijk het ‘par-11 systeem’. Hierbij kan in elke rally een punt worden gescoord waarbij het niet uitmaakt of de serveerder of de ontvanger deze punt scoort. Wie als eerste 11 punten heeft met twee punten verschil heeft de game gewonnen en met drie gewonnen games win je de totale wedstrijd. Het spel kan eventueel ook gespeeld worden met 3 of 4 spelers, er zijn dan wat aangepaste regels.