20 Jun

Verschillende soorten racket sporten

Er zijn behoorlijk veel racketsporten te beoefenen waarbij zowel buiten als binnen gespeeld kan worden. De racketsporten onderscheiden zich door verschillende rackets en het gebruik van verschillende ballen en shuttles.

Voordat de racketsporten werden uitgevonden, speelde men deze spelen met een bal en de blote hand. In de loop van de tijd werd een slaghout gebruikt dat vervolgens werd vervangen door een racket. Maar ook de traditionele vorm wordt in beperkte mate nog gespeeld.

De meest bekende racketsporten in Europa zijn:

  • Tennis
  • Badminton
  • Squash
  • Tafeltennis

Op bovengenoemde racketsporten zijn inmiddels heel veel varianten ontstaan waarbij een aantal onderdelen gewijzigd zijn of een combinatie vormen van meerdere racketsporten.

Gecombineerde racketsporten

Padel is een kruising tussen tennis en squash. Padel kan net als tennis met twee spelers gespeeld worden of met paren. Het veld is voor twee spelers 6 bij 20 meter en voor paren 10 bij 20 meter. Door middel van een net wordt dit veld verdeeld in twee helften. Net zoals bij squash is het veld omringd door wanden met een hoogte van 3 tot 4 meter. De bal blijft in het spel wanneer deze de grond en vervolgens één van de wanden raakt met als doel dat er langere slagenwisseling is dan bij tennis.

Op dit moment wordt deze sport in toenemende mate recreatief en in wedstrijdverband beoefend in Europa.

Ook qianball is een combinatie van tennis en squash. Hierbij zijn er geen wanden aanwezig. De bal is aan een elastisch touw vastgemaakt aan de vloer vlak bij het net. De spelers staan aan dezelfde kant van het net en de bal mag de grond niet raken in het eigen vak of in het vak van de tegenspeler. Qianball is ook een goede manier om je racketvaardigheden alleen te oefenen. Het kan zowel binnen als buiten gespeeld worden.

Softtennis is nauw verwant aan tennis en is in Japan ontstaan. Bij softtennis wordt er gebruik gemaakt van een lichtere bal en een lichter racket. Hierdoor is de bal makkelijker onder controle te houden aangezien deze niet zo hard stuitert als een gewone tennisbal. Tevens zijn er door de andere bewegingen van de bal meer verschillende slagen mogelijk. Deze sport wordt zo fanatiek beoefend dat er wereldkampioenschappen voor georganiseerd worden.

Eén van de varianten op squash is racquetball. Hierbij wordt gespeeld met een korte racket van titanium en de rubber bal die gebruikt wordt, is hol. Bij deze slagsport mogen de muur, de vloer en het plafond geraakt worden. Racquetball is in Amerika uitgevonden maar in Europa nooit echt populair geworden.

Picklebal is een combinatie van badminton, tafeltennis en tennis. Het veld heeft dezelfde afmetingen als het veld bij een badminton dubbelspel. Het net komt overeen met een tennisnet maar hangt lager in het veld en er wordt gepeeld met harde plastic bal met gaten en een hard batje, net als bij tafeltennis. Omdat het net lager hangt, is deze sport bij uitstek geschikt voor kinderen. Door het materiaal van de bal en het harde batje gaat de bal veel harder dan bij tennis of badminton.

Racketlon is een marathon van de vier meest bekende racketsporten. Hierbij worden er sets gespeeld met twee spelers in de volgorde van tafeltennis, badminton, squash en tennis. Degene die bij elkaar opgeteld het hoogst aantal punten scoort, wint de wedstrijd. Voor deze sport dient men de technieken van alle vier de sporten goed te beheersen.